Lauritsalan lukio on tehnyt jo neljä vuotta yhteistyötä virolaisen Võrun Kreutzwaldin lukion kanssa. Koulujen opiskelijoita ja opettajia tapaa kahdesti vuodessa, keväisin Lappeenrannassa ja syksyisin Etelä-Viron Võrussa. Tänäkin keväänä Lauritsalaan on tullut tutustumaan joukko virolaisia opiskelijoita.

Lauritsalan puolelta opettajina projektissa aktiivisesti toimivat äidinkielenopettaja Kaisu Lahikainen ja englanninopettaja Jyrki Mattila. Heidän mukaansa ystävyyskouluprojekti näkyy lukiossamme vierailujen lisäksi viron kielen kurssina. Molemmat lukiot myös  hakevat rahoitusta kansainväliseen Comenius-projektiin. Mattila kertoo, että vierailuissa on mukana vuosittain keskimäärin 5-6 opiskelijaa molemmista kouluista.

Verkkolehtemme pääsi myös mukaan vieraidemme koulukierrokselle ja jututtamaan muutamaa virolaista opiskelijaa. Mirko 17v, Kristel 17v ja Liina 16v eivät tulleet Suomeen ensimmäistä kertaa. Lappeenranta tosin ei ollut entuudestaan kovin tuttu, mutta he kehuvat kaupunkia nähdyn perusteella mukavaksi ja kauniiksi. Liina kertoo Lauritsalan lukion olevan hieman erilainen kuin kotikoulu. Jokainen kolmikosta tuli Lauritsalan vierailulle oman kiinnostuksen lisäksi opettajan vinkistä.

Kysyin virolaisilta myös, että onko Virossa jokin paikka, jossa suomalaisten kannattaisi käydä. Pääkaupunki Tallinnan lisäksi he suosittelevat matkaamaan Võruun ja muualle Etelä-Viroon.

Teksti: Aino Nurmiainen

Kuvat: Sanna Kansonen